Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :
Hukuk Bültenleri

Türkiye Yeşil Taksonomi Yönetmeliği Geliyor

Hukuk Bültenleri
Bankacılık ve Finans
Finansal Kurumlar

Yeni Gelişmeler

Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi, sürdürülebilir yatırımlara finansman sağlanmasının teşviki ve yeşile boyamanın önlenmesi amacıyla hazırladığı Türkiye Yeşil Taksonomi (“Taksonomi”) Yönetmeliği Taslağı’nı (“Taslak Yönetmelik”) görüşe açtı. Taslak Yönetmelik’e ilişkin görüşlerinizi buradan iletebilirsiniz.

Taslak Yönetmelik Neler Getiriyor?

Taslak Yönetmelik kapsamında, Taksonomi’de referans alınacak temel kriterler Taksonomi kapsamındaki raporlama yükümlülükleri ve Taksonomi’den görevli ve sorumlu kurumlar belirleniyor.

Taksonomi’de Referans Alınacak Temel Kriterler

Taslak Yönetmelik’te, sera gazı emisyonlarının azaltımı, iklim değişikliğine uyum, su ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve korunması, döngüsel ekonomiye geçiş, kirliliğin önlenmesi ve kontrolü ve biyoçeşitliliğin ve ekosistemlerin korunması ile restorasyonu, çevresel hedefler olarak belirleniyor ve bu hedeflere ulaşmada önemli ölçüde katkı sağlama anlamına gelen uygulamalara yer veriliyor. Taslak Yönetmelik ile birlikte, farklı sektörden şirketlerin çevresel açıdan sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerinin yeknesak kurallar kapsamında sınıflandırılmasına imkan veren ve bu şekilde çevresel kaygılar ile hareket eden yatırımcılar için bir güven ortamı yaratacak, yeşil boyamayı azaltacak ve sürdürülebilir yatırımları artıracak “uyumlu ekonomik faaliyet” tanımı mevzuatımıza kazandırılıyor. Bu kapsamda herhangi bir faaliyetin uyumlu ekonomik faaliyet olarak nitelendirilebilmesi için ise çevresel hedeflerden en az birine önemli ölçüde katkı sağlaması, Taslak Yönetmelik’teki başka hiçbir çevresel hedefe önemli zarar vermemesi, Taslak Yönetmelik’te bulunan asgari sosyal güvenlik önlemlerine uyması ve Taslak Yönetmelik’te yer alan teknik tarama kriterlerini sağlaması gerekecek. Uyumlu ekonomik faaliyet tanımı ile birlikte artık yeşil yatırımlara önem veren yatırımcıların elinde şirketlerin bu alandaki performanslarını karşılaştırmak için kullanacakları önemli bir araç olacak. Bu sayede, hangi ekonomik faaliyetlerin sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu olduğu netleştirilerek bu faaliyetlerde bulunan şirketlerin finansmana erişimi kolaylaştırılacak.

Raporlama

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları uyarınca sürdürülebilirlik raporlaması yapmak zorunda olan kurum ve kuruluşların her yıl sunacakları sürdürülebilirlik raporlarına ek olarak bir önceki yılda yürüttükleri uygun ekonomik faaliyetlerine yönelik doğrulanmış bilgileri, İklim Değişikliği Başkanlığı’nın (“Başkanlık”) e-taksonomi sistemine kaydedeceği öngörülüyor.[1] Bu yükümlülük 1 Ocak 2027’de yürürlüğe girecek olmakla birlikte 31 Aralık 2026’ya kadar gönüllülük esasına göre beyanda bulunulabilecek. Raporlama için gerekli olan bildirim, bilgi ve belge verme yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere ise 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca idari para cezası verilecek.

Taksonomi’den Sorumlu Kurumlar

Başkanlık, Başkanlık’ın oluşturacağı Türkiye Yeşil Taksonomi Komitesi (“Komite”) ve Komite tarafından oluşturulacak Taksonomi teknik uzman grubu, Taksonomi’nin görevli ve sorumlu organları olarak belirleniyor. Bu kapsamda, ilgili organların, uygun ekonomik faaliyetleri ve teknik tarama kriterlerini belirleme, ilgili kriterlerin belirlenmesi kapsamında sektör özelinde teknik inceleme yapma ve rapor hazırlama gibi görev ve sorumlulukları olacak.

Sonuç

Taslak Yönetmelik’le Türkiye, sürdürülebilir ekonomik faaliyetleri tanımlamak ve teşvik etmek için taksonomi girişimlerini başlatan ülkeler arasına giriyor. Böylelikle, Türkiye çevresel açıdan sürdürülebilir yatırımları belirleyen bir sınıflandırma sistemine kavuşacak. Yönetmelik ile mevzuatın çeşitli alanlarında parçalar halinde kendine yer bulan sürdürülebilirlik, ilk defa bu denli kapsayıcı şekilde gündeme gelmiş olacak.

 

[1] Hangi kuruluşların sürdürülebilirlik raporlaması yapması gerektiğine ilişkin bültenimize buradan ulaşabilirsiniz.